Magyarország egyik legaktívabban dolgozó home stagere - Interjú Erdőhá - DODO | Designban Otthon

Magyarország egyik legaktívabban dolgozó home stagere - Interjú Erdőháti Ágnessel

Aki követ bennünket, már többször is láthatta Erdőháti Ágnes nevét home staginggel kapcsolatos témák kapcsán. Ágnes Magyarország kiemelkedő home stagere, aki óriási szenvedéllyel végzi ezt a szakmát. Interjúnkban megismerhetitek őt és hogy hogyan került kapcsolatba a home staginggel!

Kérünk, mutatkozz be! Mit érdemes tudni rólad?

Erdőháti Ágnes vagyok, okleveles ingatlan felkészítő, azaz home stager. A munkám lényege az eladó, kiadó sorban lévő ingatlan “színpadra” állítása, azaz felkészítése az eladásra. A felkészítés célja az, hogy a lakás megtalálja a számára legideálisabb vevőt és így a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legjobb áron elkeljen.

Mióta foglalkozol ingatlan felkészítéssel?

2020 óta foglalkozom home staginggel.

Mikor döntötted el, hogy ingatlan felkészítéssel fogsz foglalkozni? Fel tudod idézni a pillanatot?

Akkor döntöttem el, amikor beléptem életem első stagingelt lakásába (befektetési célból akartam vásárolni), majd utána jártam, hogy mitől is néz ki egy lakás ilyen gusztusosan. Kiderült, hogy ez a varázslat a home staging. Mivel magam is árultam egy problémás ingatlant, elkezdtem utána járni, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Elvégeztem egy rövid pár órás workshopot, de utána már nem volt megállás. Éreztem, hogy egy új szakmát kapok a kezembe, amiben benne van a karrierváltás lehetősége is. Bővebben erről ide kattintva olvashattok. 

Fel tudod idézni a legelső munkádat? Mit tanultál belőle?

A legelső felkészítési munkám egy minimál költségvetésű, kiadásra való felkészítés volt, egy nagy polgári, közepes állapotú szedett-vedett lakásban. A felkészítésbe itt valójában csak a nagyon alap dolgok fértek bele: a bútorok megfelelő elrendezése, egyes szobák funkcióinak kijelölése, elképesztően alapos takarítás, a vizes helyiségek tisztasági festése, majd dekorálás, fotózás. A hatás így is nagyon látványos volt. Mind a tulajdonosok, mind a bérlő jelöltek le voltak nyűgözve. A lakás nagyon hamar megtalálta új bérlőjét a Covid kellős közepén. A tanulság az, hogy a home staging minden szinten, bármilyen állapotú lakásban működik.


Kiadásra szánt albérlet Covid idején

Szerinted mi a legnehezebb része a home staging munkának?

Hogy az ügyfél elhiggye, hogy minden egyes befektetett forint jócskán megtérül. És hogy ne akarjon elkezdeni maga lakberendezni. A home staging a lakberendezéssel ellentétes munka. Míg a lakberendező a benne lakó emberekre szabja az otthont, addig az eladáskor a staginggel megpróbálunk mindent “kivonni” a lakásból, ami az előző lakóra volt szabva. A lakást immáron a jövőbeli vevőnek készítjük. Neki pedig egy minél semlegesebb, de meleg, barátságos enteriőrt készítünk, hogy ő minél könnyebben beleképzelhesse jövőbeli életét.

Szerinted mi a legszebb része a ingatlan felkészítésnek?

Hogy a munkám eredménye egy win-win helyzet, ahol az eladó örül, mert a lakása gyorsan elkel, a lehető legjobb áron, a vevő pedig azért örül, mert egy teljesen beköltözésre kész, esztétikus, funkcionális, patika tiszta lakást vásárol, ahova már tényleg csak be kell költöznie.


Zugló kertkapcsolatos otthon - eladás

Mi a tervezői filozófiád/mottód?

Merj KITŰNŐ lenni! - Merj kiváló lakást megteremteni! Ne félj befektetetni, mert a felkészítésbe ölt minden energia, idő és pénz jócskán megtérül, ha a felkészítést megfelelően képzett szakember irányítja. És merj kitűnni a piaci kínálatból! Ez meghozza neked az azonnali sikert.

Honnan szerzed az inspirációt a munkáidhoz?

Minden egyes lezárt projekt, pillanatok alatt eladott vagy kiadott lakás hatalmas lendületet ad a további megbízásokhoz.

Írd le röviden, milyen a munkamódszered!

Ha tehetem, kimondottan A-Z-ig terjedő felkészítést vállalok csak, mert akkor tudom garantálni a leglátványosabb sikert. Nem igazán kedvelem a pár órás tanácsadásokat, nem is tartom olyan szakszerűnek. Először meghatározzuk, hogy mi az ügyfél célja és mik az anyagi, időbeli lehetőségei, illetve mennyi energiát tud és akar a felkészítésre fordítani. Majd a munkát mindig egy alapos piacelemzéssel kezdem. Mennyit ér az eladásra váró lakás most és a felkészítés különböző szintjeivel hova lehet eljutni vele. Meghatározom az ideális célcsoportot és az ügyfél lehetőségeihez mérten megtervezem az optimális felkészítés lépéseit. Tennivaló és beszerzési listát készítek.

Majd jön a megvalósítás vagy az ügyfél által vagy általam, ha ezt is rám bízza. Montázsokat készítek az ideális bútorozásról, dekorálásról. Majd bútorozunk (amit lehet felhasználunk a meglévő bútorokból), dekorálom a lakást a saját készletemből, befotóztatom, megírom a hirdetés szöveget, elkészítem az alaprajzokat, és megírom az emlékeztetőt, amit az értékesítéskor az eladó odaadhat a megtekintőknek. Majd beárazom a lakást az épp aktuális piaci kínálat szerint. Ezzel elkészült a lakás felkészítése az eladásra. Már csak meg kell hirdetni és hagyni, hogy megvegyék. :) Bővebben arról, hogy hogyan dolgozom, ide kattintva olvashatsz!


Lehet utcai 100 nm-es lakás - eladás

Szerinted mi lehet a Te legnagyobb hozzáadott értéked egy projekthez?

Számomra nincs lehetetlen projekt. Nem gondolom, hogy home stagingelni csak a jó állapotú, jó adottságú lakásokat érdemes. Minden féle állapotban és adottságú lakással lehet úgy foglalkozni, hogy az az adott kategórián belül a lehető legjobban keljen el. Bővebben az én hozzáadott értékemről ide kattintva olvashatsz!

Melyik a legemlékezetesebb munkád? Miért?

A legemlékezetesebb munkám az a legutolsó munkám, ami egy reménytelen környéken, reménytelennek tűnő házban lévő leharcolt lakás felkészítése volt eladásra. Én magam sem voltam biztos a kimenetelben. De az ügyfél bízott bennem és megvolt a befektetői szemlélete. Hagyta, hogy felkészítsük a lakást úgy, ahogy én gondoltam. A lakás meghirdetéstől számítva 7 napon belül ki volt fizetve teljes áron. Ez volt eddig a leggyorsabb és legmeglepőbb sikerem. A projekt részleteiről itt olvashatsz!

Van kedvenc lakberendezési stílusod? Ha igen, melyik és miért?

Nincs kedvenc stílusom. A home stagingben igyekszünk minél kevésbé “valamilyen” lakást csinálni. Fő szempont inkább a semlegesség. De azért nekem fontos szempont, hogy a lakás miliője illeszkedjen magához a házhoz. Egy 20-as években épült házban szeretem visszahozni az art déco jegyeket, ahogy egy kertvárosi, kicsit falusias környezetben inkább a natúr enteriőr irányába megyek, hogy meglegyen a tágabb környezettel a harmónia.

Hogyan pihensz, hogyan regenerálódsz egy-egy nehéz projekt után?

Eleve sok hobbim van. Táncolok és kicsit tanulok zenélgetni. A régi korok ihletnek meg. 60-as évekbeli ruhákban járok, 20-as évek zenéjére szeretek táncolni és jazz dallamokat tanulgatok klarinéton. De a nagy projekteket a kollégáimmal meg szoktuk ünnepelni egy ebéddel, egy esti koktélozással, vagy egy fürdőzéssel, mikor mivel.

Van olyan könyv/magazin/blog/portál/YouTube csatorna, amit jó szívvel ajánlanál a lakberendezés iránt érdeklődőknek?

Ebben nagyon rossz vagyok. Nem követek senkit. Ez a munka nekem egyben egy önmegvalósítás, alkotás, kicsit művészet. Nem mások munkájából, hanem inkább az épületből és a környezetből inspirálódom, amiben épp dolgozom. Viszont nagyon sokat posztolok és osztok meg a munkámból, ami úgy vettem észre, hogy másokat nagyon inspirál. Próbálom szórakoztató módon átadni mindazt, ami ennek a munkának a lényege és amit számomra jelent.

Számodra mik a legfontosabb szempontok, amikor ügyfeleidnek, vagy saját részre választasz bútort?

Az én munkám azért sokkal könnyebb, mint a lakberendezőké, mert nekem nem kell, hogy az ügyfelemnek tetsszen a bútor, amit választok, hiszen nem neki készítjük a lakást, hanem egy leendő vevőnek. A mi bútor választásunknál a legfontosabb szempont, hogy passzoljon a lakásba méretileg és stílusban, valamint legyen semleges, hogy adott esetben a vevő megvegye a bútort a lakással együtt. Ugyan a bútor számunkra csak egy kellék, hogy érzékeltessük a lakás tereit és az egyes szobák funkcióit, azért egyszerűbb a dolgunk, ha a bútorok is elkelnek a lakással eladáskor.


5 szobás családi fészek a Wekerlén - eladás

Mi lenne a tanácsod, ha valaki interneten tervez bútort venni?

Hogy nagyon nagyon alaposan tanulmányozza a bútor méreteit és anyagát, mert a rossz méretű bútor nagyon tönkre tud tenni egy teret.

Hol találkoztál először a DODO-val?

A home stagereket tömörítő szakmai egyesületben mutatkozott be nekünk először a DODO, azóta pedig már több közös projektünk is volt. :)

Tegyük fel, hogy nyertél egy pályázatot és te tervezheted meg a Hold első házának enteriőrjét! Leírnád, hogyan nézne ki?

Nagyon izgalmas kérdés, de ez a lakberendezők és a belsőépítészek asztala. Nekem nincs elég fantáziám egy ilyen tervezéshez. De az a jó, hogy az én munkámhoz nem is kell fantázia, csak pontos elemzés, tervezés és szigorú szabályok követése.

Ha nem lenne semmilyen költség-, idő-, vagy egyéb erőforrásbeli limit, akkor milyen projekten dolgoznál a legszívesebben?

Ez a lakberendezők vágyálma. A mi munkánk pont attól gyönyörű, hogy szigorú költségkeretben kell dolgozni. Nálunk a fő szempont a gazdaságosság és a sikerünk mértékegysége a hozam.


Boutique Hostelből nagypolgári otthon - eladás

Mit tanácsolnál valakinek, aki most akar elindulni a home stager pályán?

Ha valaki home stager szakmában szeretne elindulni, nagyon fontos, hogy közgazdasági alapon tudjon gondolkodni. Itt nincs helye az álmodozásnak. Pontosan kell tudni elemezni a piacot, jól kell tudni tervezni és szigorúan kell tudni követni egy költségvetést. Egy forintot sem költhetünk el úgy, hogy az ne térüljön meg az eladás során.

Van olyan homa stager, ingatlan fejlesztő stb., akit példaképnek tekintesz?

Ingatlan fejlesztésben Horváth Barbara munkája nyűgöz le a leginkább. Home stagingben pedig Fodor Imola natúr enteriőrjeit és Juhász Éva púder lakásait imádom. Persze ők is mindketten fejlesztés után stagingelik a lakásokat.

Mit helyezel szívesebben előtérbe: az esztétikumot, vagy a funckionalitást? Volt már rá példa, hogy valamelyiket fel kellett áldoznod a másik oltárán?

Az eladásra felkészítésnél nem mehet az esztétikum a funkcionalitás rovására. Legalább is én ezt vallom. A lakásnak “működnie” kell. Meg kell találni az arany középutat.


47 nm-es lakás a Wekerlén - eladás

Van kedvenc lakberendezési tipped?

Kedvenc home staging tippemből az egyik kicsit lakberendezői téma: a bútorok helyes elrendezése, ami több mint valószínű, hogy nem úgy van, ahogy az előző lakó használta. A másik a lomtalanítás és takarítás. Csodákat lehet tenni vele.

Mi a kedvenc részed a saját otthonodban?

Az otthonom nagyon funkcionális. Mindennek van helye és nem gyűjtök kacatot. Folyamatosan selejtezek és igyekszem az otthonomat letisztult, szellős állapotban tartani (a gyerekszoba kivételével - ez utóbbi reménytelen). A tárgyak agyonnyomnak. Kevés dísztárgyam van. Amik vannak, azok inkább emlékek, régi képek, ajándékok, amikhez évtizedek óta ragaszkodom.

Ági elérhetőségei:

További tartalmak Ágival a DODO YouTube csatornáján:

Ha tetszett az interjú, osszátok meg velünk véleményeteket a különböző social felületeinken! :)

Keresés